www.midicamping.nl

Slide 1

Waar ligt de 2e maasvlakte precies?
Deze 2e Maasvlakte ligt net naast de Waterweg, de belangrijkste aanlooproute voor ‘s -werelds grootste containerschepen die met behulp van enorme sleepboten de uitgestrekte havens van de Europoort worden binnen geloodst.  De enorme,opgespoten zandmassa’s hebben ervoor gezorgd dat de gebruikelijke stromingen sterk zijn verandert!

‘s -werelds grootste tankers komen hier binnen.

Hierdoor hebben zich diepe geulen en zandplaten voor de kust gevormd! Kortom een toplocatie voor de sportvisserij! Het uitgestrekte gebied telt vele havens,strandjes,pieren en dijken. Een vergunning heeft men hier niet nodig! De vele diepe havens bieden vrijwel het gehele jaar door een leuke afwisselende visserij!

 

De 2e Maasvlakte is makkelijk te vinden. Komend vanaf Rotterdam volg je de A15 richting Europoort/Slufter-Maasvlakte en kom je automatisch op de N15 die je naar de vele havens en de Waterweg voert. Onderweg kom je regelmatig borden tegen met aanduidingen over de vele havens. Je kunt vrijwel overal terecht ware het niet dat er steeds meer hekken worden geplaatst om “overlast”van sportvissers tegen te gaan.

Wanneer welke vissoorten

De 2e Maasvlakte valt onder het uitgestrekte Europoort gebied met zijn visrijke havens en kanalen. Er is een duidelijk verschil tussen de zomer en de wintervisserij. Het Europoort gebied is met zijn snelstromende kanalen zonder enige twijfel één van de beste zeebaarsstekken van Europa!

Rond de vele steenstortingen barst het zomers ook van de harders. Naast deze machtige sportvissen kan men er afhankelijk van het jaargetijde gericht op bot,schar en kleinere wijting en steenbolk vissen. In de periode van begin oktober tot eind maart kun je er terecht voor (grove)wijting,steenbolk,schar en gul.

(Een van de sterkste sportvissen van langs onze kust...)

 

Het nieuw aangelegde strand aan de zuidkant van het Europoortgebied werd vorig jaar officieel opengesteld voor de sportvisserij en bleek al snel een toplocatie voor zeebaars en tong. Beste vangkansen maakt men op die dagen dat pittige zuidwesten wind voor een stevige branding zorgt.

Waterweg

De Waterweg is een toplocatie voor zeebaars. Vanaf de veerpont van Maassluis tot aan het BreeDiep gelegen aan het eind van het schiereiland van Rozenburg (eind Havenweg)kom je zowel aan de kant van de Waterweg als aan de kant van het Caland Kanaal vele goede zeebaarsstekken tegen.

Ook ruimte voor de vliegvissers voor fint en zeebaars!

In de Waterweg vormen de vele strekdammen de beste stekken terwijl je onze gestekelde vrienden in het Calandkanaal overal kunt verwachten! Ook hier worden tijdens het lage water op lepels en plugjes regelmatig (grote) zeeforellen gevangen! Ook hier heb je geen vergunning nodig!

Hartelkanaal

Het Hartelkanaal loopt aan het eind door in het Beerkanaal dat op zijn beurt weer in open verbinding staat met zee. Hierdoor zijn de verschillen van eb en vloed dan ook duidelijk merkbaar.  Mede daardoor hebben deze kanalen een enorme aantrekkingskracht op zowel jonge zeebliek als zandaal die hier gedurende de zomermaanden in grote scholen bivakkeren. Hartelkanaal ook een goede zeebaars stek!

Het Hartelkanaal soms een superstek!

De vele uitgestrekte,diepe havens vormen zomers dan ook goede zeebaarsstekken. De beste periode voor zeebaars loopt in dit gebied van eind mei tot pakweg eind oktober. Beste vangkansen maak je in deze snel stromende kanalen van 3 uur voor tot 3 uur na het hoge water.

 

 

De uitgestrekte  havens en vele stranden bieden heel wat vismogelijkheden.

 

In het Hartelkanaal maak je in het najaar tevens een goede kans op zeeforel! Beste kunstaas voor deze visserij,zijn de ondiep duikende Rapala Magnum pluggen ( 9 cm.)in de kleuren SH en PSRD.

 

Tip

Naast de bekende Culprit shads (salt&pepper kleur) zij hier zowel diepduikende pluggen (X_Rap)als jig-twister combinaties vaak dodelijk. Om je kans op zeeforel te vergroten kun je het beste gebruik maken van lepels,die je net rond de oppervlakte aanbied!   

Stenen glooiing 

Als we de N15 volgen tot aan het slag Dobbelsteen rijden we bij restaurantje naar boven en komen we aan de Stenen Glooiing gelegen aan het eind van de Waterweg. Zonder enige twijfel een van de betere zeebaarsstekken van Nederland. Deze enkele kilometers lange stenen dijk is aan de waterlijn afgestort met grote basaltblokken en andere keien.

 

Het is raadzaam om je auto boven aan de dijk te parkeren,want de algengroei kan eventueel voor vervelende problemen zorgen. Je hebt hier wel een waadpak nodig om over de stenen te klauteren. Om fijn te kunnen vissen is het van belang dat je een goede visbare stek opzoekt. Neem daar even je tijd voor.

Als het water eenmaal gezakt is kun je op de stenen klimmen maar altijd kijk uit voor hoge golven van de drukke scheepvaart!!

Je vangt hier langs de gehele glooiing vaak grove zeebaarzen aan zowel shads als pluggen. Zelf heb ik hier altijd veel succes met de SubWalk van Rapala(15 cm. 58 gram!) Beste kans maak je hier van 3 uur voor tot 3 uur na hoog water. Daarna kun je het (voorzichtig)vanaf de stenen gaan proberen. Let hierbij wel altijd op want je hebt te maken met (onverwachtse) golven van de drukke scheepvaart!!

Vanaf het nieuwe badstrand

We hadden het net al even over het nieuw aangelegde strand aan de zuidkant van de 2e Maasvlakte. Dit strand is makkelijk bereikbaar en nabij de opgang voorzien van een goede (gratis) parkeergelegenheid! In tegenstelling tot de andere stekken vang je hier je zeebaars vrijwel uitsluitend op natuurlijk aas in de vorm van zagers. Het is een eenvoudige manier van vissen.

 

Een 450 cm. lange strandhengel voorzien van een stevige (zee-molen met een goedwerkende slip is een pré. Gebruik een pakweg 120 cm. lange dwarrellijn (50/00 mm.)voorzien van een 6 of 7/0 haak. Een ankerloodje tot 150 gram is ruimschoots voldoende.

Verre worpen zijn geen noodzaak verreweg de meeste zeebaarzen worden net achter of juist in de branding gevangen. Bij rustig,windstil weer ben je hier vrijwel kansloos omdat er dan nauwelijks een branding staat!   

Tip: Het kustwater barst gedurende de zomermaanden van de krabben dus is het raadzaam voldoende zeeaas mee te nemen. Als je met één hengel vist heb je voor één sessie (4 uur) toch zeker 2 ons zagers nodig. Om je vangkans te vergroten is het van groot belang dat je niet karig bent met je zagers. Het beste is om een hele zager over je dwarrellijn door te rijgen!

Dichtstbijzijnde adres voor zagers is  hengelsport Avicentra in het nabij gelegen Oostvoorne. Het adres is: Avicentra Goudhoekweg 6  in Oostvoorne. Voor alle zekerheid,kun je je aas beter altijd even van te voren bestellen tel: 0031 181 482 411.

Uiteraard kun je ook altijd bellen over de (te verwachten) vangsten vanaf het strand!

Met dank aan Joop Folkers die al deze informatie op zijn site www.totalfisching.nl heeft geplaatst.

Heeft u een leuk verblijf gehad op de Midicamping of viel het tegen?
Geef uw review via verschillende kanalen op mijncomplimenten/midicamping.
(facebook,zoover,googlemaps,Yelp)