www.midicamping.nl

Slide 1


Een kleine impressie van de mooie plaatsjes uit de omgeving.

Voorne-Putten beslaat een gebied in de provincie Zuid-Holland tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer,direct ten zuiden van het haven- en industrie gebied van de Rijnmond.

Het bestaat uit de voormalige eilanden Voorne en Putten. Deze waren als gevolg van de verzanding van de Bernisse aan elkaar verbonden. Er liggen vijf gemeenten op het eiland met in totaal ruim 170.000 inwoners.

Het westen van Voorne wordt in beslag genomen door een belangrijk natuurgebied met duinvalleien en een rijk vogelleven.
Het is het oudste deel van het eiland en het heeft vroeger één geheel gevormd met Goeree.

Na 1200 werd de rest van Voorne-Putten ingedijkt. In 1371 werd Voorne voorgoed een deel van het gewest Holland

De grootste plaats op Putten is Spijkenisse. en wat voorzieningen betreft de centrumgemeente op Voorne Putten.

De meeste toeristen komen echter af op de op Voorne gelegen vestingstadjes Brielle en Hellevoetsluis en de badplaatsen Rockanje en Oostvoorne.

Rockanje

 

Gerard Cox (Toen was geluk heel gewoon) zong het al "Rockanje, Rockanje, badplaats zonder franje" en 

Rockanje is inderdaad een badplaats waar je je heel snel op je gemak voelt. Vanaf de ruime parkeerplaatsen aan de twee strandovergangen, Eerste en Tweede Slag, kom je via een strandplein op het schitterend gelegen Noordzeestrand.

De badplaats biedt alle vormen van recreatie voor jong en oud. 

De zandbanken voor de kust zorgen voor een rustige zee, zodat kinderen veilig aan de rand van het water kunnen spelen. Gedurende de zomervakantie is er bovendien elke dag een reddingsbrigade en EHBO-post aanwezig.

De badplaats Rockanje hoort bij de top 10 van schone stranden en is in het bezit van de Blauwe Vlag, een internationale milieu onderscheiding.

                                                                           Goed idee Rockanje aan zee!!

       

 

Oostvoorne

is van oudsher een geliefde badplaats. Door een tramverbinding vanuit Rotterdam tot aan de strandboulevard 'deden' veel Rotterdammers een dagje strand in Oostvoorne-aan-zee. Aan de boulevard stonden tal van hotels, pensions en paviljoens met zeezicht.

 Ook stond er een vakantiekolonie-huis waar bleekneusjes uit het hele land kwamen om aan te sterken. 

Door de aanleg van de Maasvlakte in de jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkelde het Oostvoornse strand zich tot een dynamisch natuurstrand met slikken en zandplaten die vele vogels aantrekken en ook de zeehond wordt hier weleens gesignaleerd.

Een waar lustoord voor de natuurliefhebber.

De nabijheid van het Oostvoornse Meer maakt Oostvoorne ook aantrekkelijk voor de sportieve recreant die van surfen, vissen en duiken houdt.

    

Hellevoetsluis

In het verleden was Hellevoetsluis een belangrijke marinehaven en in de 17e eeuw was het de thuishaven van de Hollandse Vloot, bemand door beroemde vaderlandse zeehelden als Tromp, Michiel de Ruyteren Piet Heyn. Zo vertrok het eerste schip (begin 1600) van de VOC vanuit de haven van Hellevoetsluis naar Azie om specerijen te kopen.

In de oude vesting herinneren nog veel gebouwen aan het marineverleden, zoals bijvoorbeeld het droogdok Jan Blanken en het admiraliteitsgebouw waarin nu verschillende afdelingen van gemeentewerken gevestigd zijn.

Helaas is onlangs één van de markantste gebouwen, het Marinehospitaal, door brand verwoest.

De vestingwerken uit de Franse Tijd zijn voor een deel in tact gebleven, zoals o.a. het Fort Harlem dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie. Bij de VVV is een stadswandeling te koop.

Aan de voet van de historische vuurtoren is een strandje ingericht, waar het vooral voor gezinnen met kleine kinderen heerlijk vertoeven is.

Omdat Hellevoetsluis groeigemeente is, zijn buiten de vesting veel nieuw bouwwijken verrezen en is er een groot, gedeeltelijk overdekt winkelcentrum.

Hellevoetsluis is één van die stadjes waar historie, land en water zijn gecombineerd tot een paradijs voor wandelaars, fietsers en watersporters.

    

Brielle

"Op 1 april verloor Alva zijn bril", oftewel Den Briel.

Wie herinnert zich dit zinnetje nog uit de geschiedenisboekjes?

De geschiedenis van Brielle is voor altijd verbonden met de Watergeuzen die op 1 april 1572 de stadspoorten rammeiden en Den Briel, zoals Brielle vroeger heette, innamen en bevrijdden van de Spanjaarden o.l.v. Alva.

Het Brielle van nu ademt nog altijd de sfeer van het verre verleden.

Het is die sfeer van verleden en heden wat een bezoek aan Brielle zo aantrekkelijk maakt. Feit blijft dat de poort sinds 1572 voor elke bezoeker gastvrij openstaat.

"Stad van nu, sfeer van toen"

  

    

 

Gemeente Bernisse met de dorpen Heenvliet, Geervliet, Abbenbroek,Oudenhoorn, Zuidland en Simonshaven. 

Al deze dorpen zijn gelegen in de nabijheid van de Bernisse, een eeuwenoud riviertje.

In de vroege Middeleeuwen was de Bernisse een belangrijke scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen. Tegenwoordig is de Bernisse een recreatiegebied met wandelpaden, speelweiden en viswater.

Deze gemeente gaat binnenkort samen met de Gemeente Spijkenisse.

Abbenbroek 

maakt sinds 1980 deel uit van de gemeente Bernisse.In het centrum van het dorp ligt de oude havenkom. In het water staat een ouderwetse muziektent. Aan de rondom het water gelegen Ring staan woonhuizen met diverse 17de eeuwse gevels.Abbenbroek ligt aan de Bernisse, die van oudsher de grens vormt tussen Voorne en Putten.Het omringende landschap met rietkragen, fruitbomen en elzenbosjes is heel fraai. Langs de oevers van de Bernisse liggen recreatiegebieden. Het historische stadje Geervliet is ooit ontstaan als dijkdorpje aan de Bernisse. Eigenlijk is het ook nooit meer geworden dan een dorp, maar wel één met een bijzonder aantrekkelijke dorpskern.

 

Geervliet

 

 

maakt sinds 1980 deel uit van de gemeente Bernisse.

In de middeleeuwen is Geervliet ommuurd, maar is later grotendeels verwoest door een brand. Geervliet heeft een prachtig klein centrum. Daarbuiten doet het dorp landelijk aan met boerderijen en schuren en een rijke begroeiing.In de omgeving
ligt een uitgestrekt recreatiegebied met wandelpaden, speelweiden en viswater.

Heenvliet 

was vroeger een welvarend stadje. Dat is nog te zien is aan het dorpsplein met de kastanjebomen en de 17de eeuwse gevels. Heenvliet geniet vooral bekendheid door de jaarlijkse paardenmarkt op tweede pinksterdag. Heenvliet maakt sinds 1980 deel uit van de gemeente Bernisse.Heenvliet heeft in 1469 stadsrechten gekregen. Oorspronkelijk had Heenvliet het veerrecht over de Bernisse. Maar ook de schippers op de Bernisse moesten tol betalen. In de omgeving zijn aantrekkelijke polderwandelingen mogelijk. Tussen Heenvliet en Geervliet ligt een gedeelte van het recreatiegebied de Bernisse waar ook gewandeld kan worden.

Oudenhoorn

is een ontgonnen nieuwlandpolder, ontstaan uit een aantal schorren van het oude Hellevoetsluis.

In Oudenhoorn werd de kerk zodanig gebouwd dat er aan alle vier de zijden bebouwing kon ontstaan.

Met uiteindelijk de middeleeuwse kerk in het centrum. Oudenhoorn heeft rechthoekig verkavelde polders, met voornamelijk grote hoeven.
Simonshaven is met een paar honderd inwoners het kleinste dorp van Voorne-Putten.

Het ontleent zijn ontstaan aan het indijken van de polders van Putten rondom een haven aan de Bernisse.

Simonshaven

maakt sinds 1980 deel uit van de gemeente Bernisse. Door de indijking is de meeste grond alleen geschikt als grasland. Er staat een enkele boomgaard, maar de zanderige grond is weinig geschikt voor akkerbouw. De ontwikkeling van Simonshaven stagneerde toen in de 16e eeuw de Bernisse dichtslibde.

    
De Bernisse stroomt bij Simonshaven uit in het Spui.
Door de vele overstromingen in vroeger tijden werd de kerk op een vluchtheuvel gebouwd. Het karakteristieke witte kerkje van Simonshaven bevindt zich dan ook nog steeds buiten het dorp.

Zuidland

is van oorsprong een middeleeuwse nederzetting, evenals de andere dorpen in Bernisse. Het dorp bestaat uit een boven- en beneden gedeelte.

Het centrum van het dorp wordt gedomineerd door een middeleeuwse kerk met een opvallende en daardoor karakteristieke scheve toren.

Zuidland is waarschijnlijk als één van de laatste dorpen op Voorne-Putten ontstaan.Dat was vroeg in de 15de eeuw.

In het centrum van het dorp staat een aantal oude panden. In de polder bevinden zich enkele monumentale boerderijen.

Het hogere gelegen gedeelte van het dorp wordt gevormd door de Ring, de voormalige havenkom van het riviertje de Bernisse. De Ring heeft een opvallende aaneengesloten bebouwing.

Buiten het dorp Zuidland zijn de, meest rechthoekige, polders te vinden met kaarsrechte wegen.

 

Heeft u een leuk verblijf gehad op de Midicamping of viel het tegen?
Geef uw review via verschillende kanalen op mijncomplimenten/midicamping.
(facebook,zoover,googlemaps,Yelp)